Sprekers | Dinsdag 26 september 2017 | Reehorst Ede

 

     

Drs. Eveline Brandt (1968) is journalist en dagvoorzitter op het gebied van de gezondheidszorg. Zij heeft veel affiniteit met jeugdgezondheidszorg, en was ook jarenlang eindredacteur van het tijdschrift Kind & Adolescent praktijk. Als dagvoorzitter combineert zij haar inhoudelijke kennis met haar journalistieke achtergrond: ze vraagt altijd goed door en legt graag verbanden tussen de verschillende sprekers en onderwerpen. Bovenal zal zij als gespreksleider zorgen voor een inspirerende en sprankelende sfeer, voor levendige debatten en voor volop ruimte voor de mensen in de zaal.

         
     

Sandra Hekel, vanaf 1995 werkzaam in de verslavingszorg. Zij heeft een korte uitstap gemaakt naar de jeugdhulpverlening. Zij is altijd werkzaam geweest rondom en in de gezinnen. Op dit moment werkt zij op de afdeling Ouder en Kind en PVO (programma verslaving en Ouderschap) van Brijder Verslavingszorg. Dagelijks voert zij gesprekken met ouders over hun rol als opvoeder. Hoe zij het ouderschap ervaren in combinatie met hun een verslaving en/of persoonlijkheidsproblematiek. Zij praat met kinderen over hoe het voor hen is om op te groeien in een gezin waar sprake is van een verslaving en/of persoonlijkheidsproblematiek.
In haar gesprekken gaat zij uit van de kracht van mensen. Zij vindt het belangrijk dat het kind in beeld is in de spreekkamer van de hulpverlener. Durf te vragen naar het kind/het gezin.

         
     

Marja Hodes is klinisch psycholoog, orthopedagoog generalist, onderzoeker en trainer. Al meer dan 30 jaar werkt zij samen met gezinnen waarvan één of beide ouders een verstandelijke beperking hebben. Zij is dit jaar gepromoveerd aan de VU Amsterdam binnen het onderzoeksconsortium ‘Wat werkt voor ouders met verstandelijke beperkingen?’ op het onderzoek dat de effectiviteit testte van de video-feedback interventie VIPP-LD. Deze behandeling richt zich op het verbeteren van sensitiviteit van ouders met verstandelijke beperkingen.

Marja is tevens ontwikkelaar van koffer “Kinderen, waar kies ik voor” een toolkit met diverse materialen om bewustwording op gang te brengen over de kinderwens van mensen met verstandelijke beperkingen, welke in 2010 de Gehandicapten Zorgprijs heeft gekregen.

         
      Irma Jonker, kinderverpleegkundige, sinds 5 jaar werkzaam in een verpleegkundig kinderdagverblijf (zigzag). Voorheen in het ziekenhuis, maar de onregelmatigheid bleek niet te combineren met een dochter én een man met autisme. Haar dochter is nu 9 jaar, haar man 40. Ze  zijn 13 jaar getrouwd. Het autisme van haar man (Johan) werd eerder gediagnosticeerd dan bij haar dochter.

De start  als gezin was erg hobbelig, maar met hulp van Margo is het ons op onze eigen manier gelukt een gezinnetje te vormen. Zij probeert op kleine schaal een autisme vriendelijke omgeving te creëren door op haar werk haar collega's uitleg te geven over en inzicht te geven in autisme. Ze zit in de organisatie van het Autismecafe Grootebroek en heeft eens in de zes weken bij haar thuis een lotgenotenavond voor andere partners van mensen met ASS. Ook heeft haar man en zijzelf meegewerkt aan een uitzending van Kruispunt over (over)leven met autisme en heeft zij meegewerkt aan een artikel over hoe het is om een partner met ASS te hebben.

         
      Elize Lam, socioloog, verbonden aan het lectoraat Jeugd en Gezin van de Christelijke Hogeschool Ede en zelfstandig onderzoeker, adviseur, spreker en dagvoorzitter bij Steunkracht en Stade Advies. Ook is zij voorzitter van You!nG, een stichting die zich inzet voor het empoweren van kinderen en jongeren. Haar visie op wat kinderen van ouders met psychische en/of verslavingsproblematiek nodig hebben om het te redden, ontwikkelde zij op basis van werkervaring en uitgebreid onderzoek (o.a. diepte-interviews met jong volwassen ervaringsdeskundigen), wetenschappelijke studies en ander materiaal. Dit werkt zij uit in het boek Risicokind of Evenwichtskunstenaar? Kind zijn ondanks een moeilijke thuissituatie dat najaar 2016 verscheen.
         
     

Ingrid Ligtermoet, pedagoog, werkzaam als zelfstandig onderzoeker/ontwikkelaar. Als kind van ouders met psychiatrische en verslavingsproblemen heeft zij ervaren hoe beschermend de ‘gewone’ steun van ‘gewone’ mensen om haar heen is geweest. Die werkte zelfs nog sterk door toen zij als jongvolwassene last kreeg van de gevolgen van haar kinderervaringen. Haar overtuiging is dat zij het door die informele steun heeft gered. Tijdens haar studie pedagogische wetenschappen en in haar werk vond zij daarvoor veel wetenschappelijke bevestiging. Toch is dit in de praktijk niet iets waar professionals als eerste aan denken. Daarom heeft zij in 2008 het initiatief genomen in beeld te brengen wat de directe omgeving kan betekenen voor kinderen van ouders met psychische en verslavingsproblemen. De documentaire Klein gebaar, groot geluk van producent Clé Jansen is daarvan het resultaat.

         
      Arie van der Meer, sinds ruim 15 jaar werkzaam in de verslavingszorg, bekend met het werken met gezinnen binnen een vrijwillig en een drangkader. De laatste 5 jaar werkzaam met ouders waarbij er sprake is van chronische verslaving en persoonlijkheidsproblematiek die zorgdragen voor minderjarige kinderen. Werkt vanuit de overtuiging dat de relatie tussen cliënt en therapeut essentieel is om problematische opvoedsituatie met ouders te bespreken en adequate hulp te kunnen bieden die bijdraagt aan verandering in gezinnen met complexe problematiek.
         

     

Catelijne Mostert heeft na haar studie ontwikkelingspsychologie en speltherapie op verschillende plekken gewerkt in de jeugdhulpverlening en reclassering, het onderwijs en de GGZ. De laatste 12 jaar werkt zij als GGZ-preventiewerker bij Indigo met gezinnen waarbij er langdurig sprake is van spanning en stress thuis, vaak als gevolg van psychiatrie in het gezin, huiselijk geweld en (v)echtscheidingen. Ze kan nog dagelijks geraakt worden door de verhalen van de ouders en kinderen waar zij mee werkt; door hun verdriet maar zeker ook hun veerkracht. Het zijn verhalen die verteld moeten worden en waar met oprechte, menselijke aandacht naar geluisterd moet worden.

         
     

Margo Versteijne, gz-psycholoog en systeemtherapeut. Sinds 1989 werkzaam als therapeut, overwegend met mensen met ASS en hun gezinsleden. De helft van de week werkzaam in de eigen praktijk; Psychologiepraktijk Margo Versteijne en de andere helft bij Dr. Leo Kannerhuis, poli Amsterdam en af en toe als docent bij de Rino.

         
      Rosita Vis, ervaringsdeskundige. Zij is lid van werkgroep KVBO (Kind van Verstandelijk Beperkte Ouder). De KVBO-werkgroep is onderdeel van Sien, belangenvereniging voor mensen met een verstandelijke beperking.
         
     

Lies Wenselaar werkt al meer dan 30 jaar met KOPP/KVO-gezinnen, zowel binnen de vrijwillige als de gedwongen hulpverlening als binnen de verslavingszorg voor 12+ en jongvolwassenen en is een groot voorstander van integrale hulpverlening aan KOPP/KVO-gezinnen. Ook heeft zij gewerkt met en voor kinderen en ouders met een verstandelijke beperking. Hiernaast was zij vele jaren als onafhankelijk adviseur en onderzoeker betrokken bij de gedwongen (jeugd) hulpverlening, in zaken van de Kinderbescherming en Jeugdzorg.

Lies is auteur van de boeken:

         
      Anjo Ruygrok, coördinator Voorlichting bij de Stichting Labyrint-In Perspectief.
         


>> Klik hier om u aan te melden voor het congres Praktische hulpverlening aan KOPP/KVO kinderen en hun ouders

Aanmelden


€ 349,-  Standaard prijs
€ 299,-  Vroegboekprijs (t/m 18/8)
€ 299,-  Abonneeprijs

Schrijf nu in!

20% korting op boek

Schrijf u in voor dit congres en ontvang 20% korting op de handleiding Integrale hulpverlening aan ouders met psychiatrische en/of verslavingsproblemen en hun kinderen.

Meer informatie >>


Ook interessant voor u

Deel dit event via

     

Twitter mee #koppkvo